Biomassa

Hooijer Renkum heeft de laatste jaren grote stappen gezet op het gebied van recycling. Voor diverse biomassacentrales worden houtige reststromen verkleind en gezeefd. De biomassa die zo ontstaat wordt door deze ketels als een duurzaam alternatief voor fossiele energie gebruikt. Voor bovengenoemde activiteiten beschikt Hooijer Renkum over enkele geavanceerde machines.

De voorbreker (langzaamdraaier) wordt gebruikt om takken en stobben te verkleinen tot een maat die geschikt is voor de shredder (ca. 30 cm). De voorbreker is uitgerust met een magneetband, zodat metalen die onverhoopt in het hout aanwezig zijn worden gescheiden. Indien nodig wordt het restproduct gezeefd met behulp van een trommelzeef. Zo worden de houtachtige materialen gescheiden van de grondachtige materialen. Het houtachtige voorgebroken materiaal wordt vervolgens in de shredder (sneldraaier) verkleind tot shreds van het benodigde formaat.

Naast hout krijgt sinds korte tijd ook bermgras bij Hooijer een tweede leven. Door dit gras in te kuilen wordt het voorbereid op de verdere bewerking tot vezel. Deze grasvezel kan, afhankelijk van de eigenschappen, gebruikt worden als grondstof voor karton en composietproducten zoals afrasteringspalen, terrasplanken en bloembakken. Het inkuilen is een essentiële stap die verwerking op grote schaal combineert met secure en specialistische controle, waardoor een hoogwaardige biomassa in bulk wordt verkregen.

Waar worden deze werkzaamheden uitgevoerd?

De groeiende vraag naar duurzame brand- en grondstoffen heeft bij Hooijer tot uitbreiding geleid. Een tweede vestiging, gelegen aan de Fonteinallee in Doorwerth (de voormalige steenfabriek van Wienerberger), is ingericht voor de grootschalige verwerking van biomassa. Met een weegbrug en, in de toekomst, een haven zal Groenewaarden, zoals het terrein omgedoopt is, het hoofd kunnen bieden aan de logistieke uitdagingen die hierbij komen kijken. In de toekomst zal het terrein verder ontwikkeld worden tot een innovatieve en duurzame ondernemerscampus waar de upcycling van organische (rest)stromen centraal staat.
image
image
image
image