Circulaire sloop Transitorium Wageningen

Wageningen University & Research (WUR) is verhuisd naar een nieuwe, ruime campus aan de noordzijde van Wageningen. Het voormalige campusterrein aan De Dreijen, waar sinds 1971 het gebouw “Transitorium” stond, heeft jarenlang dienstgedaan voor laboratoriumopleidingen. Hooijer Renkum heeft hier de asbestsanering en totaalsloop uitgevoerd.

Voorbereiding

Voor de sloop is een uitgebreide asbest- en materiaalinventarisatie uitgevoerd en een gedetailleerd sloopplan opgesteld. Door het aantreffen van asbest is het project opgedeeld in verschillende fasen:

Asbestsanering

Voorsloop

Machinale sloop bovenbouw

Asbestsanering

Alle asbesthoudende toepassingen zijn zorgvuldig en gecertificeerd verwijderd, met gebruik van containments en andere veiligheidsmaatregelen. Voor het verwijderen van asbesthoudende vensterbanken en restanten is de veiligheidsklasse deels teruggeschaald naar risicoklasse 1, op basis van validatiemetingen. Ongeveer 30 ton asbest is afgevoerd naar een stortlocatie.

Voorsloop

Om te voorkomen dat materialen onnodig als afval eindigen, zijn ketels, laboratoriumtafels, hardstenen zuurtafels en lampen via onze circulaire marktplaats Insert opnieuw aangeboden voor hergebruik. Herbruikbare bouwmaterialen en grondstoffen die tijdens de voorsloop vrijkwamen, zijn gescheiden in diverse stromen en naar erkende verwerkers gebracht voor hergebruik.

Machinale sloop bovenbouw

De sloopwerkzaamheden zijn uitgevoerd met een rupskraan uitgerust met een sorteergrijper en beton/staalschaar. De vrijgekomen grondstoffen zijn ter plaatse gescheiden, in aparte containers verzameld en voor hergebruik afgevoerd naar erkende verwerkers.

Hergebruik materialen

Voorbeelden van materialen die zijn aangeboden voor hergebruik zijn:

Hardhouten bladen -> hergebruikt als traptreden in het nieuwe pand van BOOT

Plafondplaten -> refurbished door Coöperatie Insert

Puin -> hergebruik als toeslagmateriaal in beton

Glas/gips/metalen-> gerecycled naar nieuw glas/gips/metalen

Laboratorium inrichting -> deels verkocht via kringloopwinkel

Verificatieregeling circulair sloopproject

De sloopbranche werkt actief aan de transitie naar een volledig circulaire bouweconomie tegen 2050. Duurzaam en circulair slopen wordt steeds belangrijker. De verificatieregeling circulair sloopproject biedt handvatten voor een vergaande implementatie van circulariteit in de voorbereiding en uitvoering van sloopprojecten en de afzet van vrijkomende sloopmaterialen.

Voor het project “Sloop Transitorium Wageningen” heeft Hooijer Renkum de verificatieverklaring Circulair Sloopproject behaald op basis van de BRL SVMS-007. Dit betreft de stoffeninventarisatie, het scheidingsplan en de stoffenverantwoording in combinatie met de eisen van de opdrachtgever.

Opdrachtgever
Wageningen University & Research (WUR)

Locatie
Wageningen

Dienst
AsbestsaneringSloopwerk